Uluslararası ekonomik koşullar her an değişiyor ve biz işletme sahiplerinin de ticaret yapış biçimini değiştiriyor. Dövize endeksli ürün ve hizmetlere sahipseniz, Türk Lirası haricindeki para birimleriyle de çalışıyorsunuz veya çalışma ihtimaliniz var demektir. Türk Lirası, Euro ve Amerikan Doları gibi para birimleri karşısında epey değişebiliyor. Bu da işletmeniz için çeşitli riskler oluşturabiliyor. Risk oluşmaması için ürün ve hizmetlerinizi hem alırken hem de satarken döviz kullanmayı düşünebilirsiniz. Peki bu tip durumlarda vergi mevzuatına uygun olarak nasıl dövizli fatura düzenleyebilirsiniz?
Önce müşterinizle anlaşın
Bu durumda yapacağınız ilk iş, müşterinizle sözleşme yaparak faturanızı hangi kurdan keseceğinizi belirlemek olmalı. Şayet müşteriniz size Türk Lirası ile ödeme yapacaksa bu miktarı hangi kurdan Türk Lirasına çevireceğinizi önceden belirleyebilirsiniz. Peki kur farkı faturası nasıl hazırlanır?
Faturaya açıklama, tutar ve döviz kurunu yazın
İlgili Vergi Usul Kanunu’na göre faturadaki tutarları Türk Lirası olarak göstermelisiniz. Fakat dövizli fatura düzenleme yönteminin önü de hukuki olarak tamamen açıktır. Bununla birlikte ürün ve hizmetleri Türkçe olarak da yazsanız bedelleri hem döviz hem de Türk Lirası ile belirtmelisiniz. Ayrıca kullandığınız döviz kurunu ve KDV tutarının Türk Lirası tutarından döviz kurunu da eklemelisiniz.
Döviz kurunu nasıl belirleyebilirsiniz?
Döviz kuru alırken gerek Merkez Bankası’nın açıkladığı döviz alış kuru dikkate alınarak, gerekse tedarikçiniz ya da müşterinizle yapacağınız anlaşmaya göre belirleyebilirsiniz. Her halükarda, olası bir vergi incelemesinde ceza almamak için kullandığınız kurun piyasa kuruna yakın olmasına dikkat edin.
Kur farkı faturası kesmelisiniz
Faturanızı dövizli kesebilirsiniz ancak tercihe göre ödemeniz dövizle ya da dövizli tutarın Türk Lirası karşılığında ödenebilir. Fatura günü ile tahsilat günü arasında Türk Lirası’nın kuru yükselir ya da düşerse muhasebesel açıdan dövizli bakiye kapanmış olsa bile Türk Lirası karşılığında bakiye görünebilir. Türk Lirasındaki bu fark, kur farkıdır. Yaptığınız işlemin yasal olması adına tedarikçi ya da müşterinize kur farkındaki tutar kadar fatura kesebilirsiniz. Vergi denetimlerinde sorun yaşanmaması için kesilen bu fatura, düzeltme niteliğindedir. Karşılığında bir ödeme yapılmasına gerek yoktur.
Kur farkı faturasını nasıl hesaplarsınız?
Bu hesaplama için öncelikle faturanın tamamının veya bir kısmının ödenmiş olması gerekir. Eğer faturanın kesildiği tarih ile ödeme tarihi aynıysa bir kur farkı oluşmayacaktır. Kur farkı faturası, farktan gelir elde eden taraf tarafından kesilir. Kur farkını şu örneğe göre hesaplayabilirsiniz:
10.000 Euro’luk bir faturamız olsun, kuru da 7 TL’den alalım. Faturamız birkaç gün sonra 7,5 TL’den ödenmiş olsun. Faturanın TL karşılığı 10.000 x 7 = 70.000 TL olacaktır. Ödeme ise 10.000 x 7,5 = 75.000 TL olarak yapılır. Aradaki 5.000 TL’lik fark için KDV’si içinde olan bir kur farkı faturası kesmelisiniz. KDV’siz kısmı ise iç yüzde metoduyla hesaplayabilirsiniz.
Siz de hata payını en aza indireceğiniz tek bir tuşla fatura oluşturarak süreci optimize etmek ve otomatik fatura takibi ile alacaklarınızı vakit kaybetmeden alabilmek için Mikro’nun sizin için hazırlayabileceği bir çok yazılım için websitesini incelemeden geçmeyin.